Tento zaujímavý pokus sa naozaj uskutočnil a vydaril. Husársky kúsok sa podaril prekvapivo japonským vedcom ktorý na projekte usilovne pracovali už zopár rokov.
Výskumníci japonského lesníctva a lesníckeho výskumného ústavu vyvinuli alkoholický nápoj vyrobený z kôry stromu. Nápoj sa vlastnosťami podobá alkoholu ktorý dozrieva v drevených sudoch.
Nápoj obsahuje 15% alkoholu a vyrába sa drvením dreva do krémovej pasty. Následne sa k vzniknutej paste pridávajú kvasinky a enzýmy potrebné na spustenie procesu fermentácie. Alkoholová fermentácia je proces potrebný na vznik alkoholu kedy pomocou kvasiniek vznikne etanol a oxid uhličitý, pričom tieto produkty vznikajú z cukru a bez kvasiniek by nemohli vzniknúť. Je umením namiešať správne tento kokteil potrebný na vznik etanolu.
Tým, že sa v tomto prípade vedci vyhýbajú použitiu tepla, tvrdia, že sú schopní zachovať špecifickú chuť dreva každého stromu. Vyskúšali výrobu z viacerých variantov stromov, použili napríklad céder, brezu i čerešňové drevo,. Výťažok zo 4 kg cédrového dreva bol okolo 3,8 litra tekutiny, takže straty nie sú veľké a dosiahli vysokú výťažnosť.
Inštitút na ktorom vedci pôsobia bol založený v roku 1905 s cieľom vykonávať výskum týkajúci sa japonských lesov a lesníckych odvetví ktorý mal zabezpečiť udržateľnosť a ochranu prírodných zdrojov. I keď by sme si vedeli predstaviť i užitočnejšie využitie kôry a dreva zo stromov, nemožno poprieť že ide o veľmi zaujímavú myšlienku.
Vládny inštitút sa usiluje o komercializáciu produktu s partnerom zo súkromného sektora a chceli by dosiahnuť produkciu pre spotrebiteľov a objavenie sa na trhu do troch rokov. Tak čo poviete, máte chuť vyskúšať takýto zaujímavý nápoj? Dopyt sa odhaduje veľký, už len zo zvedavosti spotrebiteľov ktorý sú zvedaví a túžia ochutnať drevnatý podtón. Cena produktu ešte nie je známa.